"Vogelspinnen en kinderen"

 

Ik denk zelf dat een vogelspin een prima huisdier is voor kinderen. Dan bedoel ik uiteraard een geschikte beginnersspin, zo één als bijvoorbeeld beschreven in het kopje "Care Sheet". Een vogelspin is natuurlijk geen huisdier om te knuffelen en te aaien, maar hun uiterlijk laat ze er wel schattig uitzien.  Je hebt te maken met een wild dier en deze zal je ook nooit handtam krijgen. En ja ze zijn giftig, allemaal. Van zwak tot sterk giftig, ligt aan de soort spin. Vogelspinnen uit de "Old World" zijn over het algemeen defensiever, agressiever, snel en ook giftiger. De spinnen  uit de "New World" zijn juist wat rustiger en meer  geschikt voor beginners. Maar vogelspinnen zijn helemaal niet eng, maar juist té gek!

 

Maar wat is er dan wel zo leuk aan het hebben van een vogelspin?

 

Ik persoonlijk vind vogelspinnen juist zo bijzonder omdat ze soms de prachtigste kleuren hebben, sommige kunnen hele mooie webben maken, andere maken weer hele mooie holen en tunnels onder de grond. Je staat bij het houden van een vogelspin ook heel dicht bij de natuur. Het voeren van de spin is ook erg leuk om mee te maken. Ze zijn een meester in het pakken van hun prooi en dan te bedenken dat ze dat op gevoel doen, want vogelspinnen zien erg slecht, ondanks dat ze 8 ogen hebben. Het voeren moet ook altijd met een lange pincet gebeuren, zodat je voor jezelf een veilige afstand tussen de spin krijgt. Een mooie beloning op je werk als verzorger van je spin, is de vervelling. De spin is weer gegroeid en is weer als nieuw. Alles is weer vervangen bij de spin en maakt weer een nieuwe start in zijn of haar nieuwe jasje. als je geluk hebt, maak je een vervelling mee, wat ook heel mooi is om mee te maken. Het kost de spin veel energie om uit zijn of haar oude huid te komen. maar als ze er goed uit gekomen is, waarbij de luchtvochtigheid heel belangrijk is, zijn ze prachtig en een lust voor het oog. Ik word er elke keer weer blij van. Tip! Bewaar de vervelling, voor een spreekbeurt of om aan anderen te laten zien.

 

Is een vogelspin gevaarlijk?

 

Ik vind van niet. Zolang je de spin maar met respect behandeld en alles met geduld doet, is er niks aan de hand. Een goede beginnersspin, zoals bijvoorbeeld een Tliltocatl albopilosum, zijn in mijn ogen rustige en mooie spinnen die veel toelaten en zeer zelden tot nooit bijten. Laat je goed voorlichten door goede kenners en kies je nieuwe beginnersspin. Eenmaal thuis doe je de spin in zijn of haar nieuwe verblijf. Zorg bijvoorbeeld dat je ook een lege beker of bakje bij je hebt staan als je met de spin bezig bent. mocht de spin om wat voor reden dan ook uit de terra lopen, geen paniek, wanneer de spin stil zit doe je rustig en voorzichtig de beker of het  bakje over de spin en schuif je de deksel er onder. Wanneer oude etensresten in de terra liggen, gewoon met de lange pincet er uit halen. De spin kun je ook heel gemakkelijk sturen met de pincet, door kleine zachte tikjes tegen de poten te geven. Neem een terra met valdeurtje, deze zal altijd weer naar beneden gaan waardoor je nooit het deurtje kunt vergeten af te sluiten. Let wel op dat je het deurtje (glazen ruitje) terug plaatst als je hem er helemaal eruit gehaald hebt. Verder is het ook heel belangrijk dat je jezelf, goed inleest, op forums of op een beurs de nodige informatie verschaft. 

 

Geniet van je nieuwe huisdier! 


Tliltocatl albopilosum